Historie
Od založení v roce 1956 se dnešní společnost Savencia stala postupně mezinárodním lídrem sýrových specialit. Úspěch mateřské francouzské skupiny rozvíjíme svým osobitým způsobem i v České republice a na Slovensku. Příběhy a dědictví tradičních značek pokračují dodnes.
Francouzské kořeny Savencia F&D
V roce 1956 uvedl v městečku Illoud na východu Francie místní obchodník Jean-Noël Bongrain na trh unikátní sýr, jakému se tehdy žádný jiný nepodobal. Byl v modrém obalu a nesl název Caprice des Dieux, tedy „Rozmar bohů“. Jeho jedinečná receptura dodnes reprezentuje inovativní přístup k výrobě sýrových specialit, který se stal základem rychle rostoucího rodinného podniku Bongrain. Ten v roce 2016 prošel, již jako mezinárodní skupina, změnou názvu na dnešní Savencia Fromage & Dairy.
Rozvoj společnosti Savencia v Česku a na Slovensku
V 90. letech rozšířila skupina Bongrain své aktivity také do regionu střední Evropy, mimo jiné do České republiky. V roce 1993 vlastnicky vstoupila do podniku Pribina Přibyslav, následovala akvizice Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 získala závody TPK Hodonín. Záhy skupina vstoupila také do Liptovských mlékáren v Liptovském Mikuláši na Slovensku.
V obou zemích se Bongrain stal lídrem na trhu se sýrařskými a mlékárenskými specialitami, a to především díky jedinečné kvalitě a nezaměnitelné chuti svých výrobků. V roce 2015 mění skupina globálně název na Savencia Fromage & Dairy. Změna týkala i dceřiných firem v Česku a na Slovensku, u nichž vzájemným sloučením došlo v roce 2016 ke vzniku akciové společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. a Savencia Fromage & Dairy SK, a.s.