kdo jsme

Historie

Od založení v roce 1956 se dnešní společnost Savencia stala postupně mezinárodním lídrem sýrových specialit. Úspěch mateřské francouzské skupiny rozvíjíme svým osobitým způsobem i v České republice a na Slovensku. Příběhy a dědictví tradičních značek pokračují dodnes.

Francouzské kořeny Savencia F&D

V roce 1956 uvedl v městečku Illoud na východu Francie místní obchodník Jean-Noël Bongrain na trh unikátní sýr, jakému se tehdy žádný jiný nepodobal. Byl v modrém obalu a nesl název Caprice des Dieux, tedy „Rozmar bohů“. Jeho jedinečná receptura dodnes reprezentuje inovativní přístup k výrobě sýrových specialit, který se stal základem rychle rostoucího rodinného podniku Bongrain. Ten v roce 2016 prošel, již jako mezinárodní skupina, změnou názvu na dnešní Savencia Fromage & Dairy.

1956
Založení rodinného podniku
Caprice des Dieux
První jedinečný sýr
Staré logo rodinné firmy Caprice des Dieux

Rozvoj společnosti Savencia v Česku a na Slovensku

V 90. letech rozšířila skupina Bongrain své aktivity také do regionu střední Evropy, mimo jiné do České republiky. V roce 1993 vlastnicky vstoupila do podniku Pribina Přibyslav, následovala akvizice Povltavských mlékáren Sedlčany a v roce 1999 získala závody TPK Hodonín. Záhy skupina vstoupila také do Liptovských mlékáren v Liptovském Mikuláši na Slovensku.

V obou zemích se Bongrain stal lídrem na trhu se sýrařskými a mlékárenskými specialitami, a to především díky jedinečné kvalitě a nezaměnitelné chuti svých výrobků. V roce 2015 mění skupina globálně název na Savencia Fromage & Dairy. Změna týkala i dceřiných firem v Česku a na Slovensku, u nichž vzájemným sloučením došlo v roce 2016 ke vzniku akciové společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. a Savencia Fromage & Dairy SK, a.s.

1874
První mlékárna v Hodoníně
3
Závody v ČR a na Slovensku
Krávy na louce

1874

První mlékárna v Hodoníně vyrábějící pro český a rakouský trh. Zakladatelem podniku byl Švýcar Jakub Rieben.

1923

Založení Mlékárenského a pastevního družstva v Hesově, které začalo vyrábět Přibyslavský camembert podle francouzského vzoru.

1943

Vznik prvního moderního podniku na mléčné výrobky v Liptovském Mikuláši.

1993

Hesovský závod Pribina přechází do vlastnictví francouzské sýrařské skupiny Bongrain.

1999

Mlékárny TPK v Hodoníně se stávají součástí francouzské skupiny Bongrain.

2000

Dochází k akvizici Liptovských mliekareň do portfolia francouzské společnosti Bongrain.

2010

Již v rámci skupiny Bongrain dochází ke sloučení mlékárenského závodu TPK v Hodoníně s podnikem Pribina s.r.o. v Hesově.

2016

Sloučení tří závodů v Čechách a změna společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost pod názvem Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. a Savencia Fromage & Dairy SK, a.s. na Slovensku.

Mohlo by Vás zajímat