Degustujte jako znalci: příručka párování vína s Králem Sýrů
Dlouhé zimní večery jsou jako stvořené k vychutnávání skvělého jídla a pití a objevování nových chuťových zážitků.
Ideální volbou je párování našich krémových hermelínů Král Sýrů s vínem. Degustace má obecně několik zásad, aby se aroma sýru i vína rozvinula na maximum.
1) Před ochutnávkou se vyhněte kořeněnému jídlu i výrazným nápojům. Ty by zkreslily vaše chuťové receptory.
2) Sýry a další delikatesy vyndejte 30 minut před degustací z lednice. Teprve při pokojové teplotě se jejich aroma plně rozvine, a dosáhnou také ideální konzistence.
3) Víno nejdříve ochutnejte zrakem a čichem. Přivoňte k vínu ve sklenici, vnímejte jeho barvu a aromatické tóny.
4) Při prvním doušku nespěchejte. Nejdříve víno párkrát převalte na jazyku. Aktivujete tím plně vaše chuťové smysly. Při polknutí pak ucítíte doznívající chuť. Čím déle ji cítíte na jazyku, tím lepší víno pijete.
A jak je to s párováním vína s Králem Sýrů?
K dobrému červenému vínu se skvěle hodí Král Sýrů Originál. Ovocná chuť vína znamenitě zvýrazní krémovou texturu sýru. Doporučujeme Pinot Noir či Merlot. K hermelínu s křupavým mákem doporučujeme třeba sklenku Modrého Portugalu. Sladší bílá vína jako je třeba polosladká Pálava se pak znamenitě snoubí s výrazným sýrem Král Sýrů Safír s modrou plísní. Ušlechtilý sýr ovocného nádechu si však rozumí i s plnými červenými víny. Zkuste například italské Primitivo.