Liptov na Mistrovství světa ve vaření a jedení brynzových halušek
Nejprodávanější brynzou na Slovensku je ta značky Liptov. Slováci si ji oblíbili pro její nepřekonatelnou chuť. Nemohla tedy chybět ani na Mistrovství světa ve vaření a jedení brynzových halušek, které se uskutečnilo 20. května v obci Terchová na severu Slovenska.
Mistrovství světa ve vaření a jedení brynzových halušek má v obci Terchová na Slovensku dlouhou tradici a každoročně ho navštěvují tisíce lidí. Letos jsme se poprvé stali generálními partnery celé akce a výhradním dodavatelem brynzy. "Však co by to bylo za Mistrovství bez skvělé liptovské brynzy," řekl pořadatel akce Jozef Mičo.
Návštěvníci se s nadšením zapojili do soutěží hned v několika kategoriích. Lidé změřili své síly ve vaření a jedení brynzových halušek, pití žinčice i jedení sýrové nitě dlouhé celý jeden metr. Zapojili se děti i dospělí, jednotlivci i družstva. Celou akci doprovázeli harmonikáři s lidovou muzikou.
Nejlepší brynza je ta májová
Mnoho lidí považuje za nejchutnější májovou brynzu. Ovečky mají v tomto období za potravu čerstvé byliny a trávu a díky tomu je brynza v tomto období nejchutnější. Není tedy překvapením, že se Mistrovství světa ve vaření a jedení brynzových halušek odehrála o třetím květnovém víkendu. Milovníci tradičního slovenského jídla si tak pochutnali na haluškách s brynzou z lokálního horského mléka z oblasti Liptova.