Naše kroky ke zdravé planetě
Udržitelnější budoucnost? Téma, které v poslední době čím dál více rezonuje. A ani my nechceme stát opodál. Při vývoji nových obalů myslíme nejen na to, jak je udělat atraktivními pro zákazníky, ale také na dopad na životní prostředí.
V posledních letech jsme inovovali obaly Lučiny, Pribináčka, Apetita a dalších našich produktů. „Většina inovací, které v současné době v oblasti obalů zavádíme, je výrazně motivována ekologicky. Například u kulatých kelímků Lučina jsme odstranili sekundární plastová víčka,“ říká Petr Božoň, Innovation Project Director Savencia CZ&SK.
Dalším krokem k ekologii je používání tenčích plastů u čerstvých sýrů balených do plastových vaniček. Zavádíme také obaly z jednoho druhu materiálu, tzv. monomateriály. Jednou z jejich hlavních výhod je, že jsou snadno recyklovatelné. Spotřebitelé tak nemusí řešit, že jedna část obalu patří do modrého kontejneru a druhá do žlutého. Zároveň jsou stoprocentně recyklovatelné. Konzistentnost materiálu je výhodou také při skladování a transportu.
Při vývoji nových obalů vždy myslíme na udržitelnost
„Zavádíme lépe recyklovatelné materiály a využíváme obaly, které již obsahují recyklát,“ vysvětluje Petr Božoň. Například plastová víčka u vaniček Lučina byla nahrazena materiálem rPET, který je nejen snadno recyklovatelný, ale obsahuje až 80 procent recyklovaného materiálu. Tyto kroky u obalů přináší nejen ekonomické výhody, ale také pozitivní dopad na životní prostředí.
Je však důležité zdůraznit, že veškeré změny musí být provedeny tak, aby nedocházelo k ústupkům v kvalitě produktů, v jejich senzorických vlastnostech ani v zajištění zdravotní nezávadnosti. „Naším cílem je dosáhnout rovnováhy mezi inovacemi a udržitelností, aniž by to mělo negativní dopad na zákazníkův zážitek,“ uzavírá Petr Božoň.
V Savencia Fromage & Dairy tak ukazujeme, že inovace a udržitelnost mohou jít ruku v ruce.