Batáty s čočkou, Lučinou a oříšky
Postup
Batáty dáme na pekáč a pečeme v troubě cca 45 minut na 200 stupňů. Mezitím si uvaříme čočku tak, aby byla na skus. V misce si smícháme Lučinu, asi ⅔ nastrouhaného sýra, citrónovou šťávu, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř a dle vlastní chuti osolíme.
Hotové batáty vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Poté je překrojíme napůl po délce a vydlabeme tak, aby nám zůstala lodička z batáty o tloušťce cca 1,5 cm. Vnitřek batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme do misky s náplní. Vše ještě jednou promícháme. Batáty trošku pokapeme olivovým olejem. Vydlabané batáty naplníme směsí a posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě cca 15 minut na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme oříškovou směs. Na pánev si dáme lžičku přepuštěného másla a směs oříšků a semínek. Na pánvi na středním plamenu zlehka restujeme dozlatova. Směs můžeme i trošku osolit. Batáty vyndáme z trouby a posypeme oříškovou směsí.
Ingredience
- Lučina Linie 240 g
- batáty (střední velikosti) 2 ks
- zelená čočka 80 g
- striuhaný sýr (gouda nebo cheddar) 100 g
- citrónová šťáva 2 lžíce
- kurkuma
- mletý římský kmín
- kajenský pepř
- sůl
- olivový olej 1 lžíce
- přepuštěné máslo 1 lžička
- směs oříšků a semínek (např. sezam, mák, lískové oříšky, kešu oříšky)