Kopřivový krém s brynzou
Velikonoční stůl nemusí být jen o vejcích a nádivce. Zkuste něco zeleného, co pohladí i posílí. Tahle kopřivová polévka je plná vitamínů a síly z přírody. Brynza jí dodá krémovost a chuť, která vás přenese až na horskou salaš.

Postup
Nejprve si připravíme kopřivy. Mladé kopřivy důkladně omyjeme, spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo nasekáme.
Mezitím v hrnci na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme k ní oloupané brambory nakrájené na kostičky a krátce je orestujeme. Poté podlijeme suchým bílým vínem a několik minut povaříme, aby se odpařil alkohol. Přilijeme vývar a vaříme asi patnáct minut, dokud brambory nezměknou.
Jakmile jsou brambory měkké, přidáme nasekané kopřivy a brynzu. Poté celou polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Vmícháme smetanu ke šlehání a dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Hotovou polévku podáváme horkou, ideálně s vařeným vejcem, křupavými krutony nebo čerstvými bylinkami.
Ingredience
- Čerstvé mladé kopřivy 200 g
- Zeleninový vývar 1 l
- Velké brambory 4 ks
- Cibule 2 ks
- Přepuštěné máslo 1 lžíce
- Bílé suché víno 200 ml
- Smetana ke šlehání 200 ml
- Brynza 110 g
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek