Zpět na recepty

Kopřivový krém s brynzou

Velikonoční stůl nemusí být jen o vejcích a nádivce. Zkuste něco zeleného, co pohladí i posílí. Tahle kopřivová polévka je plná vitamínů a síly z přírody. Brynza jí dodá krémovost a chuť, která vás přenese až na horskou salaš.

Moderní
Snadné
30 minut
Ukázka receptu

Postup

Nejprve si připravíme kopřivy. Mladé kopřivy důkladně omyjeme, spaříme vroucí vodou, necháme okapat a nahrubo nasekáme.

Mezitím v hrnci na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme k ní oloupané brambory nakrájené na kostičky a krátce je orestujeme. Poté podlijeme suchým bílým vínem a několik minut povaříme, aby se odpařil alkohol. Přilijeme vývar a vaříme asi patnáct minut, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, přidáme nasekané kopřivy a brynzu. Poté celou polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Vmícháme smetanu ke šlehání a dochutíme solí, bílým pepřem a špetkou muškátového oříšku.

Hotovou polévku podáváme horkou, ideálně s vařeným vejcem, křupavými krutony nebo čerstvými bylinkami.

Ingredience

  • Čerstvé mladé kopřivy 200 g
  • Zeleninový vývar 1 l
  • Velké brambory 4 ks
  • Cibule 2 ks
  • Přepuštěné máslo 1 lžíce
  • Bílé suché víno 200 ml
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Brynza 110 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek
Zpět na recepty

Další recepty