Dortík Pribináček
Co byste řekli na něco sladkého s Pribináčkem? Vyzkoušejte Pribináčkův dortík, který potěší malé i velké. Skvělý je s čerstvým ovocem, ale můžete sáhnout i po mražených jahodách nebo malinách. Recept níže odpovídá 6 kouskům tohoto lahodného smetanového dortíku. Inspirací pro recept byly naši zaměstnanci, kteří na oslavu 70. narozenin Pribináčka vymysleli a upekli celou řadu dobrot. Výsledný recept pak vznikl ve spolupráci s foodblogerkou Romanou Böhmovou.
Postup
Postup přípravy:
- Cukr, žloutky, vlažné mléko a olej si vyšleháme do pěny. V druhé misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Vše prosejeme přes sítko. Mouku zamícháme do žloutkové pěny.
- Bílky si vyšleháme do pevného sněhu a zlehka zapracujeme do těsta, které vylejeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Korpus pečeme v troubě na 175 stupňů cca 20 minut. Před vytáhnutím z trouby korpus zkontrolujeme špejlí, zda je těsto upečené. Po vychladnutí z korpusu vykrojíme 18 stejných koleček (na 6 dortíků).
- Lžičkou si nabereme Pribináček (na 1 dort nám vyjde 1 Pribináček), dáme na první kolečko korpusu, dotvarujeme krém pomocí lžičky a uhladíme ho nožem. Poté přiložíme druhé kolečko a postup s krémem opakujeme. Nakonec zakončíme dortík třetím kolečkem.
- Hotové dortíky necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu. Čokoládu si s máslem rozehřejeme ve vodní lázni a dokonale promícháme. Polevu nalijeme na dortíky (můžeme použít lžíci) a ozdobíme ho čerstvým ovocem.
TIP: Dortíky pak můžeme ještě dozdobit nasekanými pistáciemi a lyofilizovanými malinami.
Na korpus:
- Vejce 5 ks
- Cukr krupice 120 g
- Polohrubá mouka 150 g
- Olej 100 ml
- Kakao 2 polévkové lžíce
- Mléko 50 ml
- Prášek do pečiva 0.5 pytlíku
Na náplň:
- Čokoládový Pribináček 3 ks
- Smetanový Pribináček 3 ks
Na polevu:
- Čokoláda na vaření 60 g
- Máslo 40 g