Voňavá izraelská Shakshuka s Lučinou a vejci
Postup
Na přepuštěném másle si na pánev dáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájenou papriku a řapík celeru. Vše zlehka opékáme, dokud nám paprika nezměkne. Poté přidáme římský kmín, sladkou papriku, kajenský pepř a zhruba minutu restujeme, aby se koření rozvonělo. Přidáme rajčatový protlak a restujeme opět asi minutu. V tuto chvíli přidáme plechovku loupaných rajčat, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata a hrst bazalky (trochu si necháme na ozdobu). Vše na mírném plamenu redukujeme, dokud nám směs nezhoustne. V zeleninové směsi si uděláme tři důlky a vyklepneme do nich vajíčka (můžeme použít jednu pánev a dělat v ní všechny tři vajíčka najednou nebo tři malé pánve). Necháme na středním plamenu tak dlouho, dokud vajíčka nejsou hotová (trvá to cca 15 minut, ale záleží na vás, jak hodně chcete mít vajíčka hotová). Nakonec přidáme pomocí lžičky Lučinu a celou Shakshuku posypeme zbytkem nasekané bazalky.
Ingredience
- Lučina Linie 120 g
- přepuštěného másla (příp. řepkového oleje) 1 lžíce
- červená cibule 1
- stroužky česneku 2
- červená paprika 1 ks
- řapík celeru (můžeme vynechat) 1
- mletého římského kmínu 1 lžička
- sladké papriky 1 lžička
- špetka kajenského pepře
- rajčatového protlaku 2 lžíce
- krájených loupaných rajčat 1 plechovka
- čerstvých rajčat 150 g
- hrst nasekané čerstvé bazalky + na ozdobu
- vejce 3