Letní salát s Lučinou a jahodami
Lučina a jahody - netradiční, ale dokonalá letní kombinace. Využijte naplno sezónu jahod a dopřejte si salát, který je rychlý, lehký a hlavně chutný. Ideální jako osvěžující oběd na balkoně během horkého dne, lehká večeře po práci nebo stylové pohoštění, když dorazí nečekaná návštěva. Stačí jen několik čerstvých surovin a za pár minut máte na stole talíř plný léta.

Postup
Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na plátky. Ořechy nahrubo nasekáme a nasucho je opražíme na pánvi, dokud nezačnou vonět a lehce zhnědnou. Listy špenátu opláchneme a necháme dobře okapat. Lístky máty jemně nasekáme.
V malé misce si mezitím připravíme zálivku. Smícháme olivový olej, citronovou šťávu, med, špetku soli a pepř podle chuti. Vše prošleháme vidličkou nebo protřepeme ve skleničce, dokud se suroviny nespojí do hladké emulze.
Na talíře nebo větší mísu rozprostřeme lístky špenátu. Přidáme nakrájené jahody, lžičkou naneseme Lučinu. Posypeme nasekanou mátou, přelijeme zálivkou a nakonec posypeme opraženými ořechy.
Salát
- Lučina 150 g
- Čerstvé jahody 150 g
- Baby špenát 2 hrsti
- Vlašské ořechy 1 hrst
- Čerstvá máta
Zálivka
- Olivový olej 2 lžíce
- Citronová šťáva 1 lžíce
- Med 1 lžička
- Sůl
- Pepř