Lahodný quiche s Lučinou
Tento křehký a krémový quiche je dokonalou volbou pro chvíle, kdy toužíme po něčem hřejivém, voňavém a sytém. Krémová Lučina dodá náplni jemnost, rajčata svěžest a lehkou kyselost a křupavá slanina a s opečenou cibule vytvoří neodolatelnou kombinaci chutí. Skvěle se hodí na pohodovou večeři, víkendový brunch i slavnostní pohoštění pro návštěvu.

Postup
Do mísy nasypeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a špetku soli. Rukama zpracujeme na drobenku, poté přilijeme studenou vodu a vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet v lednici přibližně 30 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy. Okraje lehce přitlačíme a vidličkou propícháme dno. Celou plochu přikryjeme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou nebo třeba rýží, abychom zabránili nafouknutí těsta během pečení a vložíme do trouby na 10 minut.
Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu, dokud nezačne být křupavá. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli a restujeme na mírném ohni, dokud nezezlátne. Rajčata nakrájíme na plátky.
V míse vyšleháme Lučinu, smetanu a vejce. Směs osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. Vmícháme strouhaný sýr, plátky rajčat a orestovanou slaninu s cibulí.
Předpečené těsto vytáhneme z trouby a vyjmeme pečicí papír a jeho obsah. Náplň rovnoměrně nalijeme na korpus a pečeme přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne a náplň neztuhne.
Po vytažení z trouby necháme quiche několik minut odpočinout, poté ho nakrájíme a podáváme vychlazený.
Těsto
- Hladká mouka 200 g
- Studené máslo 150 g
- Studená voda 80 ml
- Špetka soli
Náplň
- Lučina 200 g
- Smetana ke šlehání 100 ml
- Vejce 3 ks
- Slanina 150 g
- Cibule 2 ks
- Strouhaný sýr 50 g
- Rajče 2 ks
- Sůl
- Pepř
- Muškátový ořech