Zpět na recepty

Lahodný quiche s Lučinou

Tento křehký a krémový quiche je dokonalou volbou pro chvíle, kdy toužíme po něčem hřejivém, voňavém a sytém. Krémová Lučina dodá náplni jemnost, rajčata svěžest a lehkou kyselost a křupavá slanina a s opečenou cibule vytvoří neodolatelnou kombinaci chutí. Skvěle se hodí na pohodovou večeři, víkendový brunch i slavnostní pohoštění pro návštěvu.

Moderní
Střední
60 minut
Ukázka receptu

Postup

Do mísy nasypeme mouku, přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a špetku soli. Rukama zpracujeme na drobenku, poté přilijeme studenou vodu a vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet v lednici přibližně 30 minut.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy. Okraje lehce přitlačíme a vidličkou propícháme dno. Celou plochu přikryjeme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou nebo třeba rýží, abychom zabránili nafouknutí těsta během pečení a vložíme do trouby na 10 minut.

Na pánvi opečeme nakrájenou slaninu, dokud nezačne být křupavá. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli a restujeme na mírném ohni, dokud nezezlátne. Rajčata nakrájíme na plátky.

V míse vyšleháme Lučinu, smetanu a vejce. Směs osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku. Vmícháme strouhaný sýr, plátky rajčat a orestovanou slaninu s cibulí.

Předpečené těsto vytáhneme z trouby a vyjmeme pečicí papír a jeho obsah. Náplň rovnoměrně nalijeme na korpus a pečeme přibližně 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne a náplň neztuhne.

Po vytažení z trouby necháme quiche několik minut odpočinout, poté ho nakrájíme a podáváme vychlazený.

Těsto

  • Hladká mouka 200 g
  • Studené máslo 150 g
  • Studená voda 80 ml
  • Špetka soli

Náplň

  • Lučina 200 g
  • Smetana ke šlehání 100 ml
  • Vejce 3 ks
  • Slanina 150 g
  • Cibule 2 ks
  • Strouhaný sýr 50 g
  • Rajče 2 ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový ořech
Zpět na recepty

Další recepty