Zpět na recepty

Kynutá babka se špenátem a Lučinou

Jaro už klepe na dveře, sluníčko svítí do oken a vy přemýšlíte, co upéct? Zkuste naši kynutou babku se špenátem. Skvělá je v kombinaci se sýrem, či jen tak samotná. 

Moderní
Snadné
60 minut
Ukázka receptu

Postup

1)      Všechny suroviny pro přípravu těsta smícháme s vlažným mlékem a vypracujeme v hladkou, nelepivou hmotu. Použijeme pouze 1 vajíčko, druhé si necháme na potření až budeme babku péct.

2)      Těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.

3)      Mezitím rozmixujeme špenát se lžičkou oleje, špetkou soli a směr smícháme s Lučinou.

4)      Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme špenátovou směsí (cca 1 cm od okraje) a zavineme jako roládu.

5)      Připravenou roládu podélně nařízneme nožem napůl – jeden konec necháme spojený a tyto dva vzniklé prameny opatrně překládáme přes sebe do copánku (řeznou stranou nahoru).

6)      Hotovou babku vložíme do formy na pečení chleba a necháme 30 minut pod utěrkou dokynout.

7)      Rozpálíme troubu na 180°C, babku v chlebově formě potřeme našlehaným vejcem a pečeme cca 35 minut dozlatova.

 

PS: Pokud máte rádi výraznější chutě můžete zkusit namísto Lučiny použít Liptov Brynzu.

 

Těsto

  • Hladká špaldová mouka 400 g
  • Lučina 100 g
  • Mléko 100 ml
  • Máslo 50 g
  • Vejce 2 ks
  • Sušené droždí 7 g
  • Cukr 1 lžička
  • Špetka soli

Náplň

  • Špenát 70 g
  • Lučina 120 g
  • Olivový olej 1 lžička
  • Špetka soli
Zpět na recepty

Další recepty