Zpět na recepty

Batáty s čočkou, Lučinou a oříšky

Moderní
Střední
80 minut
Ukázka receptu

Postup

Batáty dáme na pekáč a pečeme v troubě cca 45 minut na 200 stupňů. Mezitím si uvaříme čočku tak, aby byla na skus. V misce si smícháme Lučinu, asi ⅔ nastrouhaného sýra, citrónovou šťávu, kurkumu, římský kmín, kajenský pepř a dle vlastní chuti osolíme.

Hotové batáty vyndáme z trouby a necháme trochu vychladnout. Poté je překrojíme napůl po délce a vydlabeme tak, aby nám zůstala lodička z batáty o tloušťce cca 1,5 cm. Vnitřek batáty rozmačkáme vidličkou a přidáme do misky s náplní. Vše ještě jednou promícháme. Batáty trošku pokapeme olivovým olejem. Vydlabané batáty naplníme směsí a posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě cca 15 minut na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme oříškovou směs. Na pánev si dáme lžičku přepuštěného másla a směs oříšků a semínek. Na pánvi na středním plamenu zlehka restujeme dozlatova. Směs můžeme i trošku osolit. Batáty vyndáme z trouby a posypeme oříškovou směsí.

Ingredience

  • Lučina Linie 240 g
  • batáty (střední velikosti) 2 ks
  • zelená čočka 80 g
  • striuhaný sýr (gouda nebo cheddar) 100 g
  • citrónová šťáva 2 lžíce
  • kurkuma
  • mletý římský kmín
  • kajenský pepř
  • sůl
  • olivový olej 1 lžíce
  • přepuštěné máslo 1 lžička
  • směs oříšků a semínek (např. sezam, mák, lískové oříšky, kešu oříšky)
Zpět na recepty

Další recepty