Kynutá babka se špenátem a Lučinou
Jaro už klepe na dveře, sluníčko svítí do oken a vy přemýšlíte, co upéct? Zkuste naši kynutou babku se špenátem. Skvělá je v kombinaci se sýrem, či jen tak samotná.
Postup
1) Všechny suroviny pro přípravu těsta smícháme s vlažným mlékem a vypracujeme v hladkou, nelepivou hmotu. Použijeme pouze 1 vajíčko, druhé si necháme na potření až budeme babku péct.
2) Těsto dáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
3) Mezitím rozmixujeme špenát se lžičkou oleje, špetkou soli a směr smícháme s Lučinou.
4) Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme špenátovou směsí (cca 1 cm od okraje) a zavineme jako roládu.
5) Připravenou roládu podélně nařízneme nožem napůl – jeden konec necháme spojený a tyto dva vzniklé prameny opatrně překládáme přes sebe do copánku (řeznou stranou nahoru).
6) Hotovou babku vložíme do formy na pečení chleba a necháme 30 minut pod utěrkou dokynout.
7) Rozpálíme troubu na 180°C, babku v chlebově formě potřeme našlehaným vejcem a pečeme cca 35 minut dozlatova.
PS: Pokud máte rádi výraznější chutě můžete zkusit namísto Lučiny použít Liptov Brynzu.
Těsto
- Hladká špaldová mouka 400 g
- Lučina 100 g
- Mléko 100 ml
- Máslo 50 g
- Vejce 2 ks
- Sušené droždí 7 g
- Cukr 1 lžička
- Špetka soli
Náplň
- Špenát 70 g
- Lučina 120 g
- Olivový olej 1 lžička
- Špetka soli