Zpět na recepty

Meringue koule plněné Pribináčkovou pěnou a višňovo-zázvorovým compoté

Máte rádi výzvy? Pak tu jsou pro vás Meringue koule s Pribináčkem. Výsledek rozhodně bude stát za to! Inspirací pro recept byly naši zaměstnanci, kteří na oslavu 70. narozenin Pribináčka vymysleli a upekli celou řadu dobrot. Výsledný recept pak vznikl ve spolupráci s foodblogerkou Romanou Böhmovou.

Dezerty
Obtížné
120 minut
Ukázka receptu

Postup

Postup

 

Meringues:

  1. Bílky s cukrem zahříváme a mícháme metličkou ve vodní lázni, dokud nejsou zahřáté. Bílky se ale nesmí vařit, srazily by se. 
  2. Po zahřátí je dáme do mixéru a vyšleháme tuhý sníh, směs zároveň vychladne. 
  3. Po vychladnutí a vyšlehání ji dáme do cukrářského sáčku a plníme polokruhové formy tak, že kreslíme spirálu od středu/odspodu formy až po okraj. 
  4. Dáme sušit do trouby na 80 °C alespoň 3 h.​

 

Compoté:

  1. Višně zahřejeme v hrnci, dokud nepustí šťávu, přidáme na plátky nakrájený zázvor, perníkové koření a med. 
  2. Redukujeme na konzistenci řidších povidel. 
  3. Pokud vám směs přijde málo sladká, můžeme přidat med podle chuti. 
  4. Kousky zázvoru nakonec vybereme. 

 

Pěna:

  1. Smetanu vyšleháme do tuha a jemně ručně zapracujeme Pribináčky. 
  2. Vypracujeme krásně nadýchanou pěnu. Aby byla pěna ještě nadýchanější, můžeme si pomoci CO2 sifonovou lahví na vytvoření pěny. ​

 

Plnění:

  1. Usušené polokoule opatrně vezmeme z forem. 
  2. Do cukrářského sáčku dáme pribináčkovou pěnu a plníme do spirály až nad okraj tak, že vytvoříme hnízdo/jamku pro compoté. 
  3. Do jamky dáme lžičkou vychlazené compoté, vyplníme celé hnízdo. 
  4. Posypeme hoblinkami z bílé čokolády a navrch dáme druhou nenaplněnou polokouli. Měly by být spojené pribináčkovou pěnou.
  5. Nakonec hotové koule posypeme kakaem a můžeme podávat.

Na 4 koule meringues:

  • Cukr krupice 120 g
  • Vejce 2 bílky

Na pěnu

  • Čokoládový Pribináček (70 g) 4 ks
  • Smetana ke šlehání 22 % 200 g

Na višňovo-zázvorové compoté:

  • Mražené višně (pokud nemáte čerstvé) 200 g
  • Čerstvý zázvor (oloupaný) 2 cm
  • Perníkové koření 0.5 lžičky
  • Med 50 g
  • Hoblinky z bílé čokolády

Na dokončení:

  • Práškové kakao
Zpět na recepty

Další recepty