Meringue koule plněné Pribináčkovou pěnou a višňovo-zázvorovým compoté
Máte rádi výzvy? Pak tu jsou pro vás Meringue koule s Pribináčkem. Výsledek rozhodně bude stát za to! Inspirací pro recept byly naši zaměstnanci, kteří na oslavu 70. narozenin Pribináčka vymysleli a upekli celou řadu dobrot. Výsledný recept pak vznikl ve spolupráci s foodblogerkou Romanou Böhmovou.
Postup
Postup
Meringues:
- Bílky s cukrem zahříváme a mícháme metličkou ve vodní lázni, dokud nejsou zahřáté. Bílky se ale nesmí vařit, srazily by se.
- Po zahřátí je dáme do mixéru a vyšleháme tuhý sníh, směs zároveň vychladne.
- Po vychladnutí a vyšlehání ji dáme do cukrářského sáčku a plníme polokruhové formy tak, že kreslíme spirálu od středu/odspodu formy až po okraj.
- Dáme sušit do trouby na 80 °C alespoň 3 h.
Compoté:
- Višně zahřejeme v hrnci, dokud nepustí šťávu, přidáme na plátky nakrájený zázvor, perníkové koření a med.
- Redukujeme na konzistenci řidších povidel.
- Pokud vám směs přijde málo sladká, můžeme přidat med podle chuti.
- Kousky zázvoru nakonec vybereme.
Pěna:
- Smetanu vyšleháme do tuha a jemně ručně zapracujeme Pribináčky.
- Vypracujeme krásně nadýchanou pěnu. Aby byla pěna ještě nadýchanější, můžeme si pomoci CO2 sifonovou lahví na vytvoření pěny.
Plnění:
- Usušené polokoule opatrně vezmeme z forem.
- Do cukrářského sáčku dáme pribináčkovou pěnu a plníme do spirály až nad okraj tak, že vytvoříme hnízdo/jamku pro compoté.
- Do jamky dáme lžičkou vychlazené compoté, vyplníme celé hnízdo.
- Posypeme hoblinkami z bílé čokolády a navrch dáme druhou nenaplněnou polokouli. Měly by být spojené pribináčkovou pěnou.
- Nakonec hotové koule posypeme kakaem a můžeme podávat.
Na 4 koule meringues:
- Cukr krupice 120 g
- Vejce 2 bílky
Na pěnu
- Čokoládový Pribináček (70 g) 4 ks
- Smetana ke šlehání 22 % 200 g
Na višňovo-zázvorové compoté:
- Mražené višně (pokud nemáte čerstvé) 200 g
- Čerstvý zázvor (oloupaný) 2 cm
- Perníkové koření 0.5 lžičky
- Med 50 g
- Hoblinky z bílé čokolády
Na dokončení:
- Práškové kakao