Zpět na recepty

Voňavé perníčky

Vánoční soutěž pro zaměstnance je již tradicí. Tentokrát se naši zaměstnanci s námi podělili o své voňavé perníčkové tvoření. Přinášíme recept od vítězky!

Tradiční
Snadné
30 minut
Ukázka receptu

Postup

Těsto

​Všechny suroviny (mouka, máslo, vejce, cukr, med, jedlá soda a koření) smícháme a vypracujeme hladké, nelepivé těsto podobné modelíně a dáme odpočinout do lednice přes noc​. Druhý den vyválíme na požadovanou tloušťku, vykrajujeme a tvoříme libovolné tvary​. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C na horní a dolní ohřev (ne horkovzduch!) cca 10 minut.​ Po vytažení z trouby můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Perníčky pak budou hezky lesklé​.

Bílková poleva

​Ušleháme bílek, moučkový cukr a lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidáváme citronovou šťávu tak dlouho, až získáme polotuhou polevu. 

Nazdobit polevou můžeme perníčky hned po vychladnutí nebo i těsně před Vánoci​. ​Perníčky potřebují cca 14 dnů na změknutí​. Pokud by vám změknout nechtěly, dejte k ním do krabičky rozpůlené jablko, perníčky natáhnou vlhkost.

Co všechno do perníčků patří můžete vidět na obrázku. :-)

Těsto

  • Mouka pšeničná hladká 400 g
  • LIPTOV máslo 75 g
  • Vejce 2 ks (možné jedno navíc na potření)
  • Moučkový cukr 140 g
  • Med 2 polévkové lžíce
  • Jedlá soda 1 čajová lžička
  • Perníkové koření 2 čajové lžičky
  • Skořice mletá 0.5 čajové lžičky
  • Kakao holandského typu (lze vynechat, ale na tmavých perníčcích vypadá bílková poleva lépe) 1 polévková lžíce

Bílková poleva

  • Bílek z vejce 1 ks
  • Moučkový cukr 140 g
  • Bramborový škrob 1 čajová lžička
  • Citronová šťáva
Zpět na recepty

Další recepty