Voňavé perníčky
Vánoční soutěž pro zaměstnance je již tradicí. Tentokrát se naši zaměstnanci s námi podělili o své voňavé perníčkové tvoření. Přinášíme recept od vítězky!
Postup
Těsto
Všechny suroviny (mouka, máslo, vejce, cukr, med, jedlá soda a koření) smícháme a vypracujeme hladké, nelepivé těsto podobné modelíně a dáme odpočinout do lednice přes noc. Druhý den vyválíme na požadovanou tloušťku, vykrajujeme a tvoříme libovolné tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C na horní a dolní ohřev (ne horkovzduch!) cca 10 minut. Po vytažení z trouby můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem. Perníčky pak budou hezky lesklé.
Bílková poleva
Ušleháme bílek, moučkový cukr a lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidáváme citronovou šťávu tak dlouho, až získáme polotuhou polevu.
Nazdobit polevou můžeme perníčky hned po vychladnutí nebo i těsně před Vánoci. Perníčky potřebují cca 14 dnů na změknutí. Pokud by vám změknout nechtěly, dejte k ním do krabičky rozpůlené jablko, perníčky natáhnou vlhkost.
Co všechno do perníčků patří můžete vidět na obrázku. :-)
Těsto
- Mouka pšeničná hladká 400 g
- LIPTOV máslo 75 g
- Vejce 2 ks (možné jedno navíc na potření)
- Moučkový cukr 140 g
- Med 2 polévkové lžíce
- Jedlá soda 1 čajová lžička
- Perníkové koření 2 čajové lžičky
- Skořice mletá 0.5 čajové lžičky
- Kakao holandského typu (lze vynechat, ale na tmavých perníčcích vypadá bílková poleva lépe) 1 polévková lžíce
Bílková poleva
- Bílek z vejce 1 ks
- Moučkový cukr 140 g
- Bramborový škrob 1 čajová lžička
- Citronová šťáva